Ramadanguide

Det finns massvis med sidor om det goda med fastan, regler och olika uppmaningar men som newbie kan man sakna det där mer handfasta… hur funkar det egentligen? Här kommer några tips som du kanske kan ha nytta av:

Hur klarar man av att fasta?

En fullt frisk person brukar klara av fastan, om man däremot har hälsoproblem så ska man vara uppmärksam så man inte gör skada på hälsan genom att fasta. Den som är sjuk kan ta igen fastan vid annan tidpunkt. Det underlättar  om man ser till att få i sig bra mat vid morgonmålet, suhur, som man äter strax innan gryningsbönen går in. Undvik snabba kolhydrater (juice, vitt bröd, kakor osv gör dig snabbt hungrig) och vätskedrivande drycker såsom kaffe. I stället kan du äta gröt (jag själv gillar fiberhavregrynsgröt), mörkt bröd, omelett eller kanske överbliven mat från dagen innan. Se till att få i dig vätska. Och framför allt, hoppa INTE över morgonmålet om du inte vill vara slö, grinig och törstig resten av dagen. Sen kommer vi då till kvällsmålet då man bryter fastan. Min erfarenhet från långa fastedagar är att man faktiskt inte är så väldigt hungrig. Satsa på att äta näringsriktig mat, en vällagad soppa och någon mer rätt. Svulla INTE, det får dig att må dåligt och dessutom är det helt emot Ramadans anda att äta överdrivet. Håll konsumtionen av socker nere för bästa välmående. Se till att inte måltidsplanerande och överdrivet ätande tar en massa tid och energi. Vi konvertiter kan faktiskt ha en fördel i att inte ha 20 traditionella rätter som man bara MÅSTE laga i Ramadan. I värsta fall kan det hela urarta till en tio gånger längre julhelg med ohejdat svullande och väldigt låg andlig medvetenhet, och det vill vi ju inte 😉

En annan viktig sak är sömnen. Se till att få sova tillräckligt, vilket på sommaren kan vara en utmaning med de extrema bönetiderna. Men sömnen är väldigt viktig för att orka med dagen och att kunna göra det bästa av Ramadan. De flesta kanske kan få in en liten tupplur någon gång under dagen, det är stärkande och får en att orka mycket bättre. Att ta hand om sin hälsa och välbefinnande är en förutsättning för att utföra fastan på korrekt sätt. Om man är övertrött, grinig, felnärd av sockersvängningar så är det svårt att hitta sinnesfrid och visa sig från sin bästa sida.

Och mer då?

Ramadan är en månad då man koncentrerar sig extra mycket på sin relation med Allah, men även med andra människor. Det är vanligt att man samlas med familj eller vänner på kvällarna för att bryta fastan tillsammans. Om du är ny och inte känner några muslimer kan det vara en bra idé att ta dig till närmaste moské om det finns någon där du bor, och se vad det finns för utbud. På vissa håll så äter man även tillsammans i mosken efter kvällsbönen, hör efter vad som gäller. Annars så är det ingen dum idé att bjuda några ickemuslimska vänner eller familjemedlemmar att vara med då du bryter fastan. Du får trevligt sällskap och de en liten inblick i ditt liv som muslim.

På nätterna så ber man tarawih, en särskild nattbön som förekommer under Ramadan. Har du möjlighet så rekommenderar jag moskébesök, det är en speciell stämning där många muslimer samlas på natten för att efter fastedagens slut göra bön tillsammans. Ett praktiskt tips är att klä dig lager på lager – blir ofta väldigt varmt i lokalen – och att ha med dig vattenflaska så du kan fylla på vätskedepåerna.

Konvertitakuten önskar en fridfull och välsignad Ramadan!

Länkar med information om Ramadan och fasta

Ramadan – enkelt förklarat

Läs artiklar om Ramadan på Rahma!

Sacred knowledge – onlinekurs om att förbereda sig för Ramadan, fritt i egen takt

Råd för den som inte kan fasta

Artikelsamling om fastan, mer ingående

Må bra under Ramadan, guide om vad som händer i kroppen och vilka hälsotillstånd man ska vara uppmärksam på

Audio-lektion om fastan i Ramadan

Fatwa från Dar ul Ifta i Egypten ( Al Azhar) om fastan i länder där natten är kort

Denna fatwa är en möjlig tolkning som dock inte majoriteten gör. Kommentar till detta finner du här Fasta enligt Makka