Spänningarna i nacken och halsen vill inte lätta trots spikmatta, avslappningsövningar, andningsövningar och extra böner. Jag befinner mig i en krigszon, utan att ha deklarerat krig med någon. Är jag svagbegåvad som fortfarande efter 16 år inte har fattat att min konvertering är en personlig förolämpning och krigsförklaring till så många individer? Eller är jag paranoid och har missuppfattat alla sneda blickar, antydningar, kommentarer och provokativa frågor, alla osynliggöranden och förlöjliganden? Det är ett ingenmansland där jag famlar efter svar på frågor men bara får fler frågor tillbaka. Den första gången det brustit och brustit ordentligt står jag plötsligt så ensam, så naken trots mina täckande kläder, så sårbar trots min fasta övertygelse. Så många har slutat ringa nu, det är lätt att ge upp om en människa. Alldeles skrämmande lätt. Det är få som orkar möta min smärta och oro, mitt bultande hjärta och alla dagarna som segar sig fram. De slutade ringa, kanske strök mig från listan och intalade sig att det var jag som inte ville ha kontakt? Ingen aning- det enda jag vet är att ensamheten är min följeslagare dessa tomma dagar och ångestfyllda nätter då jag lyssnar till mitt hjärtas slag och känner skräcken växa över att även kroppen snart ska brista, men vet inte riktigt vad jag skulle kunna göra åt saken. Och det räcker så bra med mitt metaforiskt brustna hjärta.
Jag är så trött på den eviga kampen. Är det okej att säga så? Har faktiskt inte lust längre att försvara eller förklara eller rättfärdiga min existens vare sig som professionell eller som människa. Men på något sätt dehumaniseras man som avvikare och få har ens en gnutta medkänsla. Man är som en plastdocka med huckle, en icke-person som ingen behöver känna någon skuld eller skam för att angripa eller frysa ut. Låter jag patetisk och självömkande nu? Det struntar jag i så fall i, för jag kräver att i alla fall ha EN enda arena där jag har ensamrätt på definitionerna och förklaringarna. Om jag nu får till några förstås, för jag tror inte jag hunnit så långt med det trots att detta är den sjätte delen i min historia.
Jag undrar om de som utövar sitt psykiska våld mot mig och andra de betraktar som avvikare har beaktat den slutgiltiga konsekvensen av deras handlingar. Att de faktiskt i ord och handling visar att den person de utsätter inte har rätt att finnas. Undrar om det känns rätt och riktigt, moraliskt försvarbart? Att skriva den här historien med andan i halsen, gråten i bröstet och molande smärta i magen, med värkande nacke och hals, bultande huvudvärk och darrande händer är ett jobb som måste göras hur smutsigt och skamfyllt det än är. Jag måste spotta ut det som jag så länge burit och till stora delar förnekat.
Vad gör det med en människa att förvandlas från en rätt vanlig tjej till en utstött? Vad gör det med en att utsättas för glåpord, kyla eller att totalt ignoreras i åratal, att mötas av förväntan att man ska rättfärdiga sig och svara på privata frågor från främlingar eller ytligt bekanta, från personer man möter i professionella sammanhang, ens vårdgivare som man besöker då man mår dåligt och behöver medicinsk hjälp? Ständigt ska apan betittas och frågas ut med frågor som alla med någorlunda allmänbildning bör veta svaret på. Men man försöker blidka, undvika, svara på det sätt som känns minst obekvämt. Men den obehagliga och otrygga känslan sitter i.
Jag är så trött på att undvika, dölja, hålla låg profil och underkasta mig folks fördomar och mobbning. Och om man klagar blir det bara värre för en själv. Då dras man in i en häxprocess där slutledningen blir att den utsatta blir till den skyldiga. Självklart, alltid mitt fel, mitt ansvar. Som avvikare så måste man fatta att man provocerar och då man provocerar så ska man ta sitt straff och hålla tyst medan slagen haglar. Man måste fatta att det faktiskt bara är förväntat att få verbala påhopp och insinuanta frågor inför publik, att man ska sitta där och veta att hur man än besvarar det så är man en förlorare. Antingen går man hem med en klump i magen eller också svarar man och ses som bråkmakare eller också klagar man hos rätt instans och blir gjord till den skyldiga. Så finurligt att den avvikande alltid har fel och att de mänskliga rättigheterna inte riktigt är till för oss!
Är du en av dem som sitter där på andra sidan skärmen och känner dig provocerad av det jag skriver? Tycker du att jag är en självömkande patetisk typ? Jamen då bjuder jag på det. Jag är trött in i själen på den här utsattheten och det var himla skönt att spotta ut det. Nu kanske jag kan ta en tugga av något gott, fräscht och friskt i stället. Hoppet dör sist. Jag vill hitta ett nytt annorlunda sätt att vara jag på. Ett sätt där jag slipper den här tvångströjan av rädsla för vilka sanktioner som kommer härnäst. Vi får väl se hur det går med det.
Fortsättning följer insha Allah, för jag har fortfarande en massa kvar att säga.
Bild: Sam Mughraby
Spotta ut du bara – jag kan ge dig ”spottkopp” om du behöver… 😉 Det börjar nästan låta lite ”jä-lar anamma” om dig här och det är ett gott tecken tänker jag! om det så är för en timma, en dag eller mera. Det finns nåt ordspråk som lyder ”i nöden prövas vännen” och visst är det så när man själv mår dåligt o inte orkar göra saker eller ens ta initiativ till kontakt. Men en äkta vän…står ut med det och finns kvar oavsett! Hoppas du ska se att du har minst en sån hos dig. (då menar jag inte oss ”nätmusslor” som hänger med varann)
Salamo aleykom!:)
Kolla gärna in min blogg insha’Allah
Salaam min vän och syster!
Jag har antagligen inget klokt att säga och jag vill inte komma dragandes med några klyschor, eftersom jag inte går i dina skor, liksom ingen annan går i mina skor. Men om du kan så tycker jag att du ska i möjligaste mån undvika människor och miljöer som utsätter dig för nedbrytande behandling. Alternativt är att börja säga ifrån och sätta gränser, men det tar kraft och energi som bara ska slösas i de relationer och miljöer som man verkligen vill vara kvar i. Profeten, Guds frid vare med honom sa åt oss att även hjälpa förtryckaren genom att hindra honom, och det finns ju olika sätt att göra. Att säga stopp är ju en början. Inget är förgäves och insha Allah kommer du ut ännu klokare, starkare och vackrare inombords. Frid!
Vilken text. vilken text.vilken text.fick mig å tappe en och annan tår.
Jag har upplevt detta men någonstans i vägen så dog tankarna kring att ja ska
vara för andra, som andra vill. Bry mig om vad folk tkr mer än Gud.
Kan säga såhär att jag insett att jag inte kan spendera mitt liv med att överanalysera
saker å ting vilket i sin tur ledde att jag blev utsatt ochh offerförklarade mig sj. Oerhört tufft av dig att dela med dig av texten Ma shaa Allah. Må Allah underlätta allt för dig Ameen.
Känner igen mig så väl i din text. Just det här att man ständigt skall förklara och rättfärdiga sig. Att nästan måsta be om ursäkt över sin blotta existens. Och den upplevda diskrimineringen som pågår öppet mer eller mindre subtilt hela tiden ute i samhället.Till och med i professionella sammanhang där man verkligen inte förväntar sig att bli påhoppad.
Jag tror att få människor verkligen förstår hur det är att ständigt måsta leva i detta utanförskap och mobbning varje dag. Och ibland som du skriver så undrar man vad allt detta gör med än som människa. Hur mycket orkar man med egentligen innan man går under.Jag vet faktiskt inte vart min gräns går någonstans.
Men jag vet att varje dag när jag går ute i samhället med min slöja på så sviker jag inte mina ideal iallafall. Jag står för vem jag är och för vad jag tror på. Och jag är stolt över mig själv att jag vågar det.Det ger mig styrkan att orka fortsätta gå framåt. Och när allt känns som svårast så är jag förvissad över att Allah alltid är med mig med sin vakande hand.
Jag berördes av din text när jag läste den. Den gick rakt till mitt hjärta. Och jag kände att jag ville skriva några rader till dig.
Med varma hälsningar annokas
”Vad gör det med en att utsättas för glåpord, kyla eller att totalt ignoreras i åratal, att mötas av förväntan att man ska rättfärdiga sig och svara på privata frågor från främlingar eller ytligt bekanta, från personer man möter i professionella sammanhang, ens vårdgivare som man besöker då man mår dåligt och behöver medicinsk hjälp? Ständigt ska apan betittas och frågas ut med frågor som alla med någorlunda allmänbildning bör veta svaret på. Men man försöker blidka, undvika, svara på det sätt som känns minst obekvämt. Men den obehagliga och otrygga känslan sitter i.”